Met je Licht op een podium ‘shinen’

Met je Licht op een podium ‘shinen’

 

Ze stond op het podium in een prachtige goudkleurige jurk.

Een jurk tot op haar tenen, en met een volledig ontblote rug. Deze week stond ze voor de derde keer in rij voor een uitverkochte zaal in TivoliVredenburg Utrecht. Het was de eerste keer dat ik haar zag.

Ik heb het over Karsu Dönmez.

Een zangeres van Nederlandse bodem met Turks bloed. Een vrouw die niet alleen de sterren van de hemel zingt, maar zich dit jaar ook onuitputtelijk heeft ingezet voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Dit leverde haar de eretitel op van ‘vrouw van het jaar 2023’.

Uitgeroepen door modeblad Harper’s Bazaar. En bekrachtigd met de volgende woorden: ‘Karsu staat voor de verbindingskracht en liefde die nodig zijn in de wereld, júist dit jaar. Ze is de ultieme verbinder’.

Karsu pakt haar podium.

Dat deed ze al op 7-jarige leeftijd toen ze in het restaurant van haar vader zong en de harten van de aanwezigen veroverden. Dat deed ze ook toen ze als klassiek opgeleide pianiste ging experimenteren met Blues en Turkse bruiloftsmuziek, en haar eigen muziekstijl ontdekte. En dit jaar pakte ze dus ook het podium om de slachtoffers van de recente aardbevingen te helpen, waarbij ze zelf 17 (!) familieleden heeft verloren.

Wat is jouw podium?

Misschien denk je: ik ben Karsu niet en ik ga never nooit een podium beklimmen, laat staan in TivoliVredenburg Utrecht, dan wil ik tegen je zeggen: neem het niet letterlijk, maar figuurlijk. Wat is jouw podium? In welke omgevingen en groepen mensen verkeer jij? En welke rol speel je dan?
De rol van ‘ik-pas-me-wel-aan’? Of iets anders?

Je podium ‘pakken’ hangt samen met je unieke Licht.

We zijn het ons vaak niet bewust, maar we betreden allemaal diverse podia. Elke dag opnieuw. Daarvoor hoe je geen Karsu te zijn, maar wel een ‘mens met ballen’. Tja, dat klinkt misschien stevig, maar we hebben nu soms ook een flinke portie moed nodig om ‘ons podium’ op te stappen. En je voelt ’t misschien al aankomen: ‘je podium pakken’ hangt samen met je unieke Licht laten zien.

Hoe dit precies in elkaar steekt, en waarom het de hoogste tijd is om dat podium te pakken, deel ik in podcastaflevering #176 ‘Waarom je hebt te ‘shinen’ als een heldere (en soms ook ruwe) diamant’. Laat ik het zo zeggen; ik laat je voelen wat ik bedoel met ‘podium pakken’.

>> Beluister #176 via Spotify of iTunes.

Ik ontving direct een mailtje van een luisteraar

De podcast had ik nog niet gepubliceerd of ik ontving de volgende woorden:
“Wat een mooie aflevering is dit. Het komt steeds op m’n pad de laatste tijd, vanuit diverse hoeken. Dat ik mezelf mag, nee moet laten zien. En me niet meer wil schuilen achter dat een ander het beter kan, weet etc. Dat ik het mag doen op mijn manier. Dat ik me gewoon mag laten zien wie ik ben. En dat ik het zelf ben die me klein houd. Ik doe het zelf. En dat zie ik steeds helderder.

Daarom beklim ik elke week m’n eigen podcastpodium.

En daarom stap ik regelmatig over m’n schroom heen om een opname met je te delen, waarvan ik vaker denk dan me lief is: zal ik dit nou wel doen… Want ik weet dat als ik mijn unieke Licht durf te schijnen, dat minstens één ander erdoor wordt aangeraakt en zich aangemoedigd voelt hetzelfde te doen.

En durf het anders te doen!

Trap vooral niet in de valkuil dat je denkt dat je je aan bepaalde regels moet houden als je een podium betreedt. Dat doet Karsu namelijk ook niet. Want als je dacht dat zij na haar optreden TivoliVredenburg haar CD’s in de foyer stond te verkopen, dan heb je het mis. Ze had wel dozen vol met iets anders. Namelijk haar kookboek ‘Karsu Kitchen’. Door haar favoriete Turkse recepten te delen met haar muziekminnende publiek, trok ze een streep door ‘hoe ze zich zou moeten gedragen als muzikant’ en deelde ze nog meer van haar unieke Liefde met de wereld. Mooi hè!

En dát kan jij dus ook, op jouw manier.

Just saying…  Wat heb jij nodig om jouw podium te beklimmen (lees: om jouw unieke Licht te laten zien)? Laat je me ’t weten? Dat kan onder deze blog via de comments. Misschien wordt dat dan mijn volgende podcastonderwerp.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Ontvang gratis inspiratie

Ik ga je niet om de haverklap een nieuwsbrief sturen. Dat vind ik als ontvanger van nieuwsbrieven
helemaal niet prettig, en dat doe ik dus zelf ook niet.

Dit is wat je wél kunt verwachten: één keer in de zoveel tijd een inspiratiemail met o.a. uitnodigingen
voor gratis online masterclasses, aankondigingen van nieuwe interviewseries met boeiende
gastsprekers, linkjes naar mijn podcastinterviews en ander nieuws. Soms ontvang je een paar e-mails
in een korte tijd achter elkaar. En soms hoor je wekenlang niets van me. En oh ja, je kunt je altijd
weer uitschrijven.

Aanmeldformulier


Let op: Je ontvangt eerst nog een e-mail van me om je inschrijving te bevestigen. Check ook even je spam folder. Pas nadat je je e-mailadres hebt bevestigd, ontvang je mijn inspiratiemails.